Gratis levering på alle ordrer

+45 6142 4040

Reducér radon / rådgivning

Sådan kan du begrænse radon

Radon er en gasart. Derfor kan den meget hurtigt trænge ind i boligen. Til gengæld er problemet heldigvis også ofte relativt nem at gøre noget ved.

Radon kommer fra undergrunden, hvorfra den trænger ind i boligen gennem bl.a. revner og sprækker i boligen. For det meste er der et lavere lufttryk inde i boligen end i undergrunden. Det betyder, at der "suges" radon op fra undergrunden.

En daglig udluftning er ikke altid nok til at fjerne radon-gassen og de skadelige partikler, der dannes heraf. Stueplan i boliger uden kælder og kælderrum, er de mest udsatte steder for forhøjet radon-niveau.

Radon-sikring med radon-spærre, ventilation eller radon-sug?

Statens Byggeforskningsinstitut har udarbejdet fire praktiske råd om, hvordan radon-niveauet i boligen kan begrænses:

• Ved at gøre gulvkonstruktionen lufttæt mod jorden.

• Ved at øge ventilationen i boligen. 

• Ved at reducere undertrykket i boligen. 

• Ved at etablere sug under gulvkonstruktionen.

Ved nybyggeri kræves det, at der radon-sikres, så gulvkonstruktionen bliver helt lufttæt. Dette kan f. eks. gøres ved, at der lægges en radon-spærre - f.eks. polyethlenfolie. En lufttæt gulvkonstruktion er endvidere med til at forebygge fugtproblemer i bygningen.

Radon-sikring af eksisterende bygninger

I eksisterende bygninger er det ofte svært at tætne gulvkonstruktionen, men hvis det er muligt, er det den nemmeste måde at løse et forhøjet radon-niveau på. Ofte er det dog nødvendigt at forøge ventilationen, enten i kælderen, hvis en sådan forefindes, eller i selve huset.

Friskluftventiler kan imidlertid give et for stort undertryk i boligen. Det kan udlignes med en lille ventilator, der puster frisk luft ind i huset og samtidig laver et lille overtryk. På den måde "suges" der ikke radon op fra undergrunden. I din forbindelse skal du dog være opmærksom på, at etablering af overtryk i boligen under visse omstændigheder kan medføre fugt i ydervægge. Men, der findes mange former for ventilation.

Vi anbefaler at få en fagmand ud for at finde den helt rigtige løsning. Hvis ventilation ikke kan nedbringe radon-niveauet, kan et sug under gulvet løse problemet. Et rør føres fra det kapillarbrydende lag under gulvet, gennem huset og op over tagryggen. Derved forsvinder trykforskellen mellem undersiden og oversiden af gulvet, og radon-indtrængningen reduceres væsentligt.

Ofte kan 2-4 af sådanne radon-sug eliminere radon-problemerne i hele boligen. Hvis det passive sug ikke giver tilstrækkelig reduktion, tilføjes normalt en ventilator, der kan suge mere effektivt. Med denne løsning er det hellet ikke nødvendigt at føre røret op over tagryggen.

Vi kan rådgive/hjælpe dig

1. At foretage en undersøgelse og identificere radon-kilderne

2. At tjekke luftstrømningen (ventilation)

3. Give forslag til tiltag, du kan gøre i relation til boligens konstruktion

4. Give et skriftligt tilbud på de forskellige løsninger

Vi sender en byggeingeniør (med speciale i radon), som ved hjælp af bl.a. elektronisk udstyr kan kortlægge, hvor radon trænger ind, og dermed hvor problemerne opstår. Undersøgelsen giver dig et fuldt overblik i forhold til dine radon-problemer.

Så ved du ikke kun hvilke tiltag, du kan gøres brug af. Men også hvor meget de hver især typisk reducerer radon-niveauet, og hvad de vil koste.

Det koster DKK: 2.800,- incl. moms.

Kørsel:

Postnummer:    1000-2750       2760-2990         3000-3670         4000-4070        4100-4700        4720-4990          5000-9990

Pris (DKK):        200,-               300,-                   480,-                  350,-                 380,-                 680,-                   780,-

I vores nærområde (2600) er kørslen gratis.

Du kan naturligvis selv bedømme, om du vil starte med de små, billige løsninger, eller om du ønsker den størst mulige radon-reduktion. Du kan selv udføre radon-renoveringen, men radon-undersøgelsen er selvfølgelig også et godt grundlag for at koble en ekstern entreprenør/specialist på opgaven.

Kontakt os på tlf. 61 42 40 40 (for rådgivning og booking af byggeingeniør er det bedst at ringe om onsdagen eller fredagen) eller på info@ag-radonmaaling.dk.